Öppen föreläsning på NAI

'Poverty, agricultural production and formalization of property rights in Tanzania'

Torsdag 6 november, kl. 15.15–17.00 på NAI, Villagatan 6, Uppsala - öppen för alla och ingen registrering krävs. Inbjudan (pdf öppnas i nytt fönster). Med Professor Howard Stein från Michigan Universitetet, USA.

Jordbrukssektorn i Tanzania förändras dramatiskt. Under de senaste åren har olika försök gjorts för att formalisera äganderätten på landsbygden. Syftet är att säkerställa tillgång till mark för småbönder, men också för att uppmuntra till investeringar i jordbruket. Hur framgångsrika har dessa initiativ varit och på vilket sätt?

Våldet i Nigeria bottnar i ojämlikhet

Henrik Angerbrandt

Extrem ojämlikhet, korruption och en dåligt fungerande stat – ingredienser som fått det att koka i Nigeria. Det är frågan om medborgarskap som gett extremiströrelsen Boko Haram fotfäste, säger NAI:s forskare Henrik Angerbrandt.

Dubbelmoral präglar etiopisk utbildning

Trots konkurrens från privata universitet betraktas de i statlig regi vara de bästa i Etiopien. Enligt NAIs forskare Getnet Fetene beror det främst på att de privata alternativen inte får samma möjligheter som de offentliga. Läs intervjun (på engelska). Han presenterar sin forsking om privat högre utbildning i Etiopien vid Crismo-seminariet 22 oktober.

Mer än medicin krävs mot ebola

Kampen mot ebola är en kamp mot misstro. Information om smittspridningen måste ges på rätt sätt för att vara effektiv i Västafrika. Det kräver lyhördhet och förståelse av hjälparbetarna, menar socialantropologen Mats Utas.

Mats Utas 2014-10-15

Kina-kapitalism i Afrika?

Afrikas ekonomier är i huvudsak baserade på råvaruexport till andra länder. Francis Matambalyas bok 'African Industrial Development and European Union Co-operatio' argumenterar att en kinesisk eller japansk version av kapitalism kan bryta mönstret.  Beställ boken här.

Melber - Understanding Namibia

Hur ska man förstå Namibia?

Boken 'Understanding Namibia' av NAIs rådgivare Henning Melber har bedömts som en av de ärligaste och vassaste beskrivningarna av det självständiga Namibia.

Beställ boken här.
 

NAI nyhetsbrev

NAIs nyhetsbrev skickas ut cirka 10 gånger per år - klicka här för att registrera dig.

Se tidigare nyhetsbrev.

BLOGGAR


FAKTA OM NAI

  • Grundat 1962
  • Gemensamt finansierat av de nordiska länderna

FORSKNING
med betoning på samhällsvetenskap

BIBLIOTEK
specialiserat på det moderna Afrika

PUBLIKATIONER
mer än 700 titlar om utveckling, mänskliga rättigheter, konflikt, kultur...

KONFERENSER
och offentliga evenemang

STIPENDIER
till nordiska och afrikanska forskare