Tunisiens väg till demokrati

Webbseminarium 25 April

Organisationen ILAC, International Legal Assistance Consortium, arbetar med att bygga upp rättssystem. Inom ' MENA Rule of Law'-programmet hålls ett seminarium den 25 april 14.00-17.00 i Tunis. Titeln är 'From Ben Ali to democracy and rule of law - the Tunisian experience in an international perspective' och behandlar olika aspekter av Tunisiens övergång till ett demokratiskt land. Seminariet kommer att webbsändas på Bambuser och här på NAIs webbplats. MENA-programmet (webbplatsen öppnas i nytt fönster) är delvis finansierat av Sida.

Läs mer om ILAC - seminariet (pdf öppnas i nytt fönster).

Elitaspiranter i Rundu

I den namibiska staden Rundu har socialantropologen Mattia Fumanti forskat om hur eliter formerar sig. I en stad med 60 000 invånare finns det bara utrymme för en maktbas vilket innebär att konkurrensen är hårdare än jämfört till exempel med Windhoek.
Dagens elit i Rundu är gamla Swapo-kämpar från själständighetsrörelsen. Men det finns även en ung utbildad grupp som aspirerar på att bli en lokal elit. De två grupperna använder olika retorik, Swapo-eliten trycker på frihetskampen, utbildning av folket samt det faktum att de är vid makten.

– Elitaspiranterna talar hellre om deras missnöje med Swapo-elitens ledarskap och om bristfälliga statliga samhällsfunktioner är. Däremot utmanar de sällan Swapo-ledarna offentligt. Istället försöker de förhandla om makten bakom scenen, säger Mattia Fumanti.

Läs intervjun med Mattia Fumanti (på engelska).

Ett urval av NAI-bibliotekets webbresurser

Sök Afrikaexperter genom NAI

Forskare på NAI

Här hittar du information om våra forskare och deras expertis-områden.

En geografisk sammanställning finns här - kartan visar geografisk information per kluster.

Institutets pressfunktion kan även hjälpa dig att få kontakt med andra forskare/Afrika-experter som ingår i Nordiska Afrikainstitutets nätverk.

Urval från Omvärldens nyhetsbrev


FN:s befolkningskonferens startar 23/4

På onsdagen startar FN:s konferens om befolkningsfrågor, IPCI, i Stockholm. Deltagarna ska bland annat följa upp de löften och mål som sattes vid befolkningskonferensen i Kairo för 20 år sedan. Biståndsminister Hillevi Engström och Babatunde Osotimehin, chef över FN:s befolkningsfond, UNFPA är några av huvudtalarna under konferensen. Läs mer om FN-konferensen (öppnas i nytt fönster).

Premiär för Radio Brazzaville i P2

Lördag den 26 april startar en radioserie som berättar om det nya Afrika genom storstadsmusiken och dess utövare. Programledare är OmVärlden-medarbetaren Lars Lovén tillsammans med Daniel Jadama. Det första avsnittet av tio handlar om Ghana, bland annat med artisterna Wanlov the Kubulor och Sister Deborah. Klockan 12.03 i Sveriges Radio P2.

Nordiska Afrikadagarna 2014

Nordiska Afrikadagarna (NAD) 2014 äger rum i Uppsala, 26-27 september. Call for papers - i panellistan finns beskrivningar på de paneler som är antagna till konferensen. Där finns även kontaktuppgifter till panelansvariga. Vid frågor kring enskilda paneler vänligen kontakta panelansvarig. Papers skickas till nad2014@nai.uu.se senast 15 maj 2014.

Här finns alla detaljer kring inlämning av papers (på engelska).

Att studera Afrika - en guide

En ny upplaga av 'Studying Africa: A Guide to the Sources' har tagits fram av NAI-biblioteket. Guiden innehåller praktiska råd om handböcker, databaser, statistik och även tips på hur man söker litteratur och fakta. Guiden går att ladda ner utan kostnad här.

www.liberationafrica.se

En webbplats (på engelska) om frihetskampen i södra Afrika och de nordiska ländernas roll.
www.liberationafrica.se

Bloggar

Även med gästinlägg av andra forskare

Film- och ljudfiler

Många av våra evenemang har filmats. Se och lyssna till föreläsningar här.

Filmer för nedladdning kan du hitta i digitala arkivet DiVA. Sök på föreläsningens titel eller föredragshållaren.


NAI-biblioteket

NAIs bibliotek tillhandahåller många olika resurser i både tryckt och elektroniskt format som är användbara när man söker information om Afrika och Afrikarelaterade ämnen.
Gå till biblioteket.

Snabblänkar för att hitta material som tillkommit i bibliotekets samlingar, månad för månad (öppnas i nytt fönster).

prenumerera

Om du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev, fyll i beställningsformuläret på den här sidan.

FAKTA OM NAI

  • Grundat 1962
  • Gemensamt finansierat av de nordiska länderna

FORSKNING
med betoning på samhällsvetenskap

BIBLIOTEK
specialiserat på det moderna Afrika

PUBLIKATIONER
mer än 700 titlar om utveckling, mänskliga rättigheter, konflikt, kultur...

KONFERENSER
och offentliga evenemang

STIPENDIER
till nordiska och afrikanska forskare