monrovia-poster
Foto: Susan Shepler

Växande rädsla för ebola

Efter hundratals dödsfall väcker spridningen av ebola allt större oro i Sierra Leone och Liberia. Människor avråds från att skaka hand. Men det finner jag väldigt svårt, skriver forskaren Susan Shepler som just besökt länderna. Läs mer på Mats Utas blogg (engelska)

Ändrad syn på handikapp

Människor som lever med funktionshinder, särskilt i utvecklingsländer, ses ofta som maktlösa offer i samhället. NAIs tidigare gästforskare Diana Szanto visar med exempel från Sierra Leone hur man på ett annorlunda vis kan se på funktionshinder i Afrika.

Vem är egentligen mobil?

NAI är medarrangör av en seminarieserie under hösten som undersöker begreppet mobilitet i en vid mening. Människors ökade mobilitet anses vara bra för livskvaliteten såväl som för länders konkurrenskraft. Men inom flera områden, som till exempel universitetsvärlden, är karriärvägar omgärdade av en rad sociala och kulturella hinder. Vilkas intressen tjänar på ett ideal om hög rörlighet och vem kan egentligen vara mobil? Paula Mählck från Nordiska Afrikainstitutet och Carina Carlhed från Uppsala universitet leder seminarieserien.

Se höstens program för Crismo-seminarierna (PDF öppnas i nytt fönster).

Flytt ledde till utveckling

Ny publikation från NAI diskuterar vad införandet av ett nytt jordbrukssystem betytt för de nubier som förflyttats till östra Sudan. Även om en del övergav systemet ledde det ändå till oförutsedda möjligheter och nu är platsen ett regionalt näringslivscenter.

Ladda ner ’Resettled for Development’ av Marianna Wallin.

ECAS 2015

Paris, 8-10 juli

Afrikakonferensen ECAS6 (European Conference of African Studies) äger rum i  Paris 8-10 juli 2015. Det övergripande temat för konferensen är 'Collective Mobilisations in Africa:Contestation,Resistance, Revolt'. Den första konferensen för Afrikastudier i Europa arrangerades i London 2005 och lockade cirka 500 forskare. Sedan dess har konferensen arrangerats vartannat år i olika europeiska städer och vuxit för varje gång.

Panelförslag lämnas in senast 10 augusti 2014 via webbplatsen: http://www.ecas2015.fr

Film- och ljudfiler

Många av våra evenemang har filmats. Se och lyssna till föreläsningar här.

Filmer för nedladdning kan du hitta i digitala arkivet DiVA. Sök på föreläsningens titel eller föredragshållaren.

NAIs bibliotek sommarstängt

Sommarstängt 30 juni - 8 augusti (vecka 27-32). Bibliotekets öppettider.

Webbsändningar från Almedalen 2014

NAI arrangerade två evenemang i Almedalen och deltog i ett tredje. Se samtliga inspelningar från Almedalen här.

Från en kris till en annan

NAIs forskare Anders Sjögren analyserar läget i Kenya efter att Jubilee-koalitionen haft makten i drygt ett år.
Läs artikel av Anders Sjögren (på engelska).

Ungdomar och arbete

NAI-forskaren Emy Lindbergs publikation beskriver hur informella historiska strukturer fortsätter att dominera arbetsmarknaden i Liberia. Boken undersöker även antagandet att arbetslösa ungdomar är benägna att ta till våld och därför en fara för demokratin.
Ladda ner ’Youth and Labour Market in Liberia’ i NAIs serie Current African Issues.

Kris och kreativitet

Tidigare NAI-forskaren Amanda Hamma är redaktör till senaste boken i Africa Now-serien, Displacement Economies in Africa, som visar på förflyttningars paradoxala effekter.

Kombinera gammalt med nytt

NAIs forskare Maria Malmström har tillsammans med Anna Hellstrand skrivit kapitlet ’Imagining the new Egypt’ i boken ’Middle East Conflicts and Reforms’. Kapitlet beskriver vad egyptiska feminister från medel- och överklass känner inför sitt nya hemland och hur de kombinerar det gamla med det nya.

Nordiska Afrikainstitutet arrangerar tillsammans med ’Department of Performance Studies’ vid universitet i New York en workshop för forskare med inriktning på Nordafrika. ’The Materiality of Affect in North Africa: Politics in Flux som hålls tredje och fjärde oktober på universitetet i New York.


prenumerera

Om du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev, fyll i beställningsformuläret på den här sidan.

FAKTA OM NAI

  • Grundat 1962
  • Gemensamt finansierat av de nordiska länderna

FORSKNING
med betoning på samhällsvetenskap

BIBLIOTEK
specialiserat på det moderna Afrika

PUBLIKATIONER
mer än 700 titlar om utveckling, mänskliga rättigheter, konflikt, kultur...

KONFERENSER
och offentliga evenemang

STIPENDIER
till nordiska och afrikanska forskare