En övertro på afrikanska hemvändare

– Bara för att man bott i Europa betyder inte att man kan lösa utvecklingsproblem i hemlandet. Det anser NAIs forskare Lisa Åkesson som tillsammans med Maria Eriksson Baaz är redaktörer för en ny bok i AfricaNow-serien som kritiserar tanken om att afrikanska återvändare ska leda utvecklingen i Afrika.
Beställ bok.

Regimskifte dåligt för affärerna?

– I flera afrikanska länder har folk protesterat mot att politiska ledare mixtrar med konstitutionen för att behålla makten. Men internationella stormakter och företag är inte alltid lika intresserade av regimskifte. De föredrar att fortsätta göra affärer med samma gamla korrupta ledare, säger forskaren Andre Mangu som var med under CODESRIA:s årskongress i Dakar.

Ifrågasatt reform framgångsrik

– Det var inte så kaotiskt som alla trodde. Och nu ser vi att människors försörjning har förbättrats, säger Patience Mutopo om Zimbabwes hårt kritiserade landreform.

Ivägsända barn riskerar att rekryteras av terrorister

Det började som motstånd mot en ny hjälmlag för motorcyklister. Efter några år var Boko Haram en välorganiserad terroriströrelse som hotade stora delar av Nigeria.
Jibrin Ibrahim från nigerianska Demokrati- och Utvecklingscentret anser att Boko Haram måste bekämpas militärt. Men det är inte tillräckligt. Andra åtgärder måste förhindra att rörelsen kan värva nya medlemmar.
– I norra Nigeria finns det elva miljoner barn som inte bor med sina familjer. De har skickats iväg för att studera Koranen. De riskerar att bli rekryterade av extremister.

Val leder inte till förändring

De folkliga protester som nu sker i flera afrikanska länder riktas inte bara mot de politiska ledarna utan mot hela det ekonomiska systemet som inverkar negativt på människors liv. Det anser ekonomen Samir Amin som var en av deltagarna på CODESRIA:s konferens i Dakar, Senegal i början av juni. Han oroas över att demokrati har reducerats till att endast handla om politiska val.

Arvet från apartheid lever kvar

– Är du vit förknippas du med makt och privilegier. Är du svart förknippas du med fattigdom och maktlöshet. Arvet från apartheid är fortfarande påtagligt i Sydafrika. Sedan 1994 är ras ett icke-begrepp i landet, men just därför är det så svårt att komma till rätta med problemen. Det menar Surendren Pillay från universitetet i Western Cape, Sydafrika. Han var en av forskarna på CODESRIA:s konferens i Dakar, Senegal.


 

Oroligt val i Burundi

– Det är inte bara president Nkurunziza själv som vill behålla makten. Den inre kretsen kring honom fruktar rättsligt efterspel för brott mot mänskliga rättigheter vid ett maktskifte. Därför pressar de honom att sitta kvar, säger NAIs forskare Jesper Bjarnesen till SR:s Studio Ett.

Investeringar utan jobb

– Få stora jordbruksinvesteringar i Afrika leder till arbeten för människor som bor på landsbygden, säger Atakilte Beyene.
Se på intervju.

Godis för Afrikaforskare

– Här kan man träffa andra afrikanister, lyssna på intressanta föreläsningar och knyta kontakter för framtida forskningsprojekt, säger Terje Oestigaard om ECAS, konferensen för Afrikaforskning som hålls vartannat år.
Titta på intervju.

Inget sipprar ner till lokalbefolkningen

Flera naturresurser utvinns i norra Mocambique, men folk som bor där får inte del av kakan.
– Och de kommer aldrig att få det heller, säger Teresa Maria da Cruz e Silva. Se filmad intervju.

Lag ska förbättra för kvinnor på landsbygden

Tidigare fick kvinnor endast tillgång till land när de gifte sig, men de fick inte ärva jorden om maken dog. Ny jämställdhetslag i Burkina Faso förändrar situationen för kvinnor på landsbygden. NAIs forskare Cristiano Lanzano hoppas att lagen inte blir en papperstiger utan används i praktiken. Se på intervju.

Relativa investeringar

– De kan vara bra och de kan vara dåliga. Varje enskild jordbruksinvestering är specifik och beror helt på hur de genomförs. Se på filmklipp med Evans Osabuohien.

Att skapa kvinnlighet

NAI-forskaren Maria Malmström har skrivit ett kapitel om hur äkta kvinnlighet skapas bland muslimska kvinnor i Kairo samt intervjuas i ett annat kapitel om kvinnlig könsstympning.
Beställ bok.

Fyra miljoner falska röster avslöjades

Abubakar Momoh leder institutet som förberedde valet i Nigeria och som med hjälp av ny teknisk utrustning förhindrade valfusk.
Titta på intervju.

Bredare läsekrets och fler citeringar

– därför lägger vi nu ut våra böcker på nätet

Vi lägger nu ut vår uppmärksammade bokserie Africa Now på nätet så att den blir fritt tillgänglig för alla att ladda ned och läsa. Det ökar chansen för våra forskare att nå nya läsargrupper och bli citerade i andra vetenskapliga verk.

Städernas fattiga

– Varför är de fattiga fattiga? Det kan vi endast besvara genom att åka till fattiga stadsdelar och tala med fattiga människor, säger Laura Stark från universitetet i Jyväskylä.
Se filmklippet med henne och andra forskare från en workshop om Poverty and Urban Renewal i Etiopiens huvudstad Addis Ababa.

Guidad tur i NAI-biblioteket

NAI i media

Klicka på Facebook-loggan för att komma till NAIs Facebook-sida.

BLOGGAR