Nytt nätverk för afrikaforskare

Ett nytt nätverk för nordiska Afrikaforskare är lanserat. Men det återstår mycket innan alla bitar är på plats. Först och främst gäller det att få medlemmar och finansiärer.
The Nordic Africa Research Network, NARN, ska vara ett oberoende och medlemsbaserat nätverk för Afrikaforskare verksamma i de nordiska länderna.

Ökad demokrati i Mauretanien

Slaveri är fortfarande verklighet i Mauretanien. Men en försiktig förändring är på gång. Politiska företrädare för den utsatta folkgruppen Haratin är numera en viktig aktör och president Abdel Aziz visar en vilja till ökad demokrati, säger Rachid Benlabbah, gästforskare på NAI.

Facebook istället för vapen

Det starkaste vapnet är fredliga protester. Den inställningen från unga demonstranter på gatorna i Bujumbura mötte NAI-forskaren Jesper Bjarnesen när han var på plats i Burundi för några veckor sedan. De som protesterar använder sociala medier som facebook, twitter och whatsapp för att hålla kontakt.

– Det krävs nog massivt diplomatiskt tryck från omvärlden om president Nkurunziza frivilligt ska avstå från att ställa upp i valet. Vilket inte är troligt om inte våldet ökar dramatiskt i Bujumbura, säger Jesper Bjarnesen.

Konkurrens gynnar kakaobönder

Ökad konkurrens bland uppköpare och samarbete sinsemellan har lett till att kakaobönder i Liberia fått bättre möjligheter att försörja sig. Det visar en färsk studie av NAI-forskaren Gun Eriksson Skoog, som nu är i Liberia för att dela med sig av sina resultat.

– Visst är kakaobönderna fortfarande beroende av uppköparna, men deras ställning är definitivt bättre än tidigare, säger hon. En ny sorts marknad är grunden till förändringen.

Se videon med Gun Eriksson Skoog.

NAI crime panel
African crime-panelen, från vänster: Margie Orford, Helon Habila, Lauri Kubuitsile, Ashleigh Harris, Iina Soiri. Foto: Kalle Laajala.

”Kom till oss och låna”

Kom och till oss och låna afrikanska deckare. Den uppmaningen till Uppsalaborna gav  Åsa Lund Moberg, chef på biblioteket på Nordiska Afrikainstitutet, då hon på torsdagen var med i ett inslag i P4 Uppland. Åsa Lund Moberg var ditbjuden med anledning av temadagen om ”African Crime”  på NAI och berättade om de inbjudna afrikanska författarna. Men hon tog också tillfället i akt att prata om annat – riktat direkt till Uppsalaborna och andra sugna på nya läsupplevelser. Lyssna på inslaget här.

Bilder på Flickr från Africa Crime-evenemanget (öppnas i nytt fönster).
 

Migranter saknar legala alternativ

migrants

Europeiska unionen väljer fel väg i sina ansträngningar att förhindra nya flyktingtragedier i Medelhavet. Det anser NAIs forskare Anitta Kynsiletho som istället menar att asylsökande såväl som arbetskraftsinvandrare måste erbjudas legala sätt att komma till Europa.

Liberia fritt från ebola

eb

Liberia förklaras nu fritt från ebola. Det är främst resultatet av en fantastisk insats från liberierna själva, säger Mats Utas, forskare på NAI och anlitad som expert inför det svenska insatsen mot epidemin i Västafrika.

Stannar i Burundi

“Få trodde att protesterna skulle hålla på så länge, vara så välorganiserade och så målinriktade”. Förra NAI-forskaren Gudrun Sif Fridriksdottir är i Burundi och berättar i bloggen om hur folk förvånas över att hon stannar kvar. Och om den bedrägliga freden utanför huvudstaden Bujumbura.

Bilder av ebola

Fotografen Johan Lundahl ställer ut sina bilder från Liberia och kampen mot ebolaepidemin i biblioteket på NAI, Villavägen 6. Han och Mats Utas inviger utställning torsdag 28 maj  kl. 17. Johan Lundahl hade uppdrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att bilddokumentera kampen mot ebola, som en del av den svenska insatsen. Det här är första gången hans bilder visas på en utställning.

Ledig tjänst: Forskare från Finland

The Nordic Africa Institute invites applications for the position of Nordic Researcher from Finland.  Finland, Norway and Sweden are each represented by a researcher at the Institute. These researchers shall facilitate and maintain contacts with relevant research institutions and communities in the Nordic countries and arrange conferences, seminars, workshops and other public events in the Nordic countries. Read the complete advertisement here.

Closing date for applications: 1 June 2015

Misslyckad kupp

– Vi har inte sett slutet på konflikten i Burundi, säger NAIs forskare Mimmi Söderberg Kovacs till SR efter det misslyckade kuppförsöket I Bujumbura.

World Village Festival 23–24 maj

NAI deltar för första gången i World Village Festival i Helsingfors. Festivalens tema 2015 är utveckling och fokus ligger på Afrika och Mellanöstern. Iina Soiri, institutets direktör deltar i två programpunkter lördagen 23 maj.  'World Village Festival '(Världen i byn) är en gratis familjefestival som ordnats sedan 1995. Festivalen är öppen för alla!

Läs mer om festivalen och NAIs deltagande (på engelska).

Misstror myndigheter

– Människor i Västafrika litar inte på information från myndigheter. Därför bör traditionella byledare utbildas och föra budskapet om ebola vidare. Då lyssnar folk, säger Mats Utas till Vetenskapsradion.

NAI-biblioteket

Söktjänsten AfricaLitPlus samlar NAI-bibliotekets böcker, tidskrifter och artiklar plus ett urval av andra källor för Afrikastudier på ett ställe.
 

Guidad tur i NAI-biblioteket

NAI i media

Klicka på Facebook-loggan för att komma till NAIs Facebook-sida.

BLOGGAR