Alimou Diallo, regional koordinatör för WANEP i Ghana.

Civilsamhället lär ledare att acceptera valförluster

Den största utmaningen är inte att bevaka själva valet utan att få ledarna att acceptera en eventuell valförlust.

Finns det några fördelar med att arbeta regionalt för organisationer? Det diskuterades under en workshop på Nordiska Afrikainstitutet.

waterfix
Socialantropolog Tobias Haller.

Tradition leder till hållbarhet

Viktiga metoder för att säkra Afrikas framtida behov av vatten och mat finns i det förflutna. Lokala traditioner ger hållbara system för användning av vatten, säger forskare vid en workshop anordnad av Nordiska Afrikainstitutet.

Äganderätten förändrar Tanzania

Föreläsning med prof. Howard Stein (Michigan, USA)

Jordbrukssektorn i Tanzania genomgår en dramatisk förändring. Formaliseringen av äganderätten på landsbygden är ett försök att säkerställa småböndernas tillgång till mark och uppmuntra till investeringar i jordbruket. Hur framgångsrika har dessa initiativ varit? Hur påverkar de fattigdomen?

Professor Howard Stein från universitetet i Michigan, USA, besöker NAI. Hans föreläsning är på engelska och öppen för allmänheten. Ingen förhandsanmälan krävs.

Torsdag 6 november, kl. 15.15–17.00 på NAI, Villavägen 6, Uppsala. Inbjudan (pdf öppnas i nytt fönster).

Våldet i Nigeria bottnar i ojämlikhet

Henrik Angerbrandt

Extrem ojämlikhet, korruption och en dåligt fungerande stat – ingredienser som fått det att koka i Nigeria. Det är frågan om medborgarskap som gett extremiströrelsen Boko Haram fotfäste, säger NAI:s forskare Henrik Angerbrandt.

Dubbelmoral präglar etiopisk utbildning

Trots konkurrens från privata universitet betraktas de i statlig regi vara de bästa i Etiopien. Enligt NAIs forskare Getnet Fetene beror det främst på att de privata alternativen inte får samma möjligheter som de offentliga. Läs intervjun (på engelska). Han presenterar sin forskning om privat högre utbildning i Etiopien vid Crismo-seminariet 22 oktober.

Mer än medicin krävs mot ebola

Mats Utas 2014-10-15

Kampen mot ebola är en kamp mot misstro. Information om smittspridningen måste ges på rätt sätt för att vara effektiv i Västafrika. Det kräver lyhördhet och förståelse av hjälparbetarna, menar socialantropologen Mats Utas.

Kan jag bli kidnappad?

När vår forskare Ole Martin Gaasholt återvände till norra Mali surrade hans huvud av varningar om anfall och kidnappningar. Han lade ut rökridåer och undvek motorcykelgängen på gatorna, men den verkliga faran fanns där han minst anade. Läs hans blogginlägg på engelska.

Om Boko Haram och Nigerias val

Nigerianska myndigheters oförmåga att hantera Boko Haram ger motsättningarna en allt mer religiös framtoning. Det konstaterar Henrik Angerbrandt, forskare vid NAI, i senaste numret av Världspolitikens dagsfrågor som ges ut av Utrikespolitiska Institutet.

Hur ska man förstå Namibia?

Boken 'Understanding Namibia' av NAIs rådgivare Henning Melber har bedömts som en av de ärligaste och vassaste beskrivningarna av det självständiga Namibia.

Beställ boken här.
 

NAI nyhetsbrev

NAIs nyhetsbrev skickas ut cirka 10 gånger per år - klicka här för att registrera dig.

Se tidigare nyhetsbrev.

BLOGGAR


FAKTA OM NAI

  • Grundat 1962
  • Gemensamt finansierat av de nordiska länderna

FORSKNING
med betoning på samhällsvetenskap

BIBLIOTEK
specialiserat på det moderna Afrika

PUBLIKATIONER
mer än 700 titlar om utveckling, mänskliga rättigheter, konflikt, kultur...

KONFERENSER
och offentliga evenemang

STIPENDIER
till nordiska och afrikanska forskare