Jesper Bjarnesen

Burundi är inte Rwanda

NAI-forskare varnar för enkla jämförelser

Rädslan sprider sig i Burundi, ett land som förr härjats av etniskt våld mellan grupperna hutu och tutsi. Stämningarna väcker minnen från folkmordet i Rwanda 1994. Men situationen i de två länderna är mycket olika. Jesper Bjarnesen, forskare vid NAI, förklarar varför.

South Sudan

Är fred möjlig i Sydsudan?

I Etiopiens huvudstad Addis Ababa pågår förhandlingar för att få slut på det 20 månader långa inbördeskriget i den unga nationen Sydsudan. Samtalen mellan den sydsudanesiska regeringen och rebeller sker under ledning av den regionala organisationen IGAD.

För den som vill förstå bakgrunden till konflikten rekommenderas skriften 'Why South Sudan conflict is Proving Intractable?', av NAIs forskare Redie Bereketeab.

En övertro på afrikanska hemvändare

– Bara för att man bott i Europa betyder inte att man kan lösa utvecklingsproblem i hemlandet. Det anser NAIs forskare Lisa Åkesson som tillsammans med Maria Eriksson Baaz är redaktörer för en ny bok i AfricaNow-serien som kritiserar tanken om att afrikanska återvändare ska leda utvecklingen i Afrika.
Beställ bok.

Ifrågasatt reform framgångsrik

– Det var inte så kaotiskt som alla trodde. Och nu ser vi att människors försörjning har förbättrats, säger Patience Mutopo om Zimbabwes hårt kritiserade landreform.

Studier om Afrika i de nordiska länderna


Studiestipendierna avser en månads vistelse vid institutets bibliotek. Läs mer här och sök studiestipendier.

Stipendier för doktorander - arbeta med doktorsavhandlingen i Uppsala. Läs mer och sök stipendium för doktorander här.

Sista ansökningsdatum för båda stipendie-varianterna är 1 oktober 2015.

Inget sipprar ner till lokalbefolkningen

Flera naturresurser utvinns i norra Mocambique, men folk som bor där får inte del av kakan.
– Och de kommer aldrig att få det heller, säger Teresa Maria da Cruz e Silva. Se filmad intervju.

Lag ska förbättra för kvinnor på landsbygden

Tidigare fick kvinnor endast tillgång till land när de gifte sig, men de fick inte ärva jorden om maken dog. Ny jämställdhetslag i Burkina Faso förändrar situationen för kvinnor på landsbygden. NAIs forskare Cristiano Lanzano hoppas att lagen inte blir en papperstiger utan används i praktiken. Se på intervju.

Investeringar utan jobb

– Få stora jordbruksinvesteringar i Afrika leder till arbeten för människor som bor på landsbygden, säger Atakilte Beyene.
Se på intervju.

Att skapa kvinnlighet

NAI-forskaren Maria Malmström har skrivit ett kapitel om hur äkta kvinnlighet skapas bland muslimska kvinnor i Kairo samt intervjuas i ett annat kapitel om kvinnlig könsstympning.
Beställ bok.

Fyra miljoner falska röster avslöjades

Abubakar Momoh leder institutet som förberedde valet i Nigeria och som med hjälp av ny teknisk utrustning förhindrade valfusk.
Titta på intervju.

Bredare läsekrets och fler citeringar

– därför lägger vi nu ut våra böcker på nätet

Vi lägger nu ut vår uppmärksammade bokserie Africa Now på nätet så att den blir fritt tillgänglig för alla att ladda ned och läsa. Det ökar chansen för våra forskare att nå nya läsargrupper och bli citerade i andra vetenskapliga verk.

Guidad tur i NAI-biblioteket

NAI i media

Klicka på Facebook-loggan för att komma till NAIs Facebook-sida.

BLOGGAR