mali war

Fred kräver ekonomisk utveckling

Medan Sverige förbereder en fredsfrämjande insats i Mali pågår förhandlingar mellan landets regering och rebeller. Men en hållbar lösning kräver att befolkningen i det fattiga norr integreras ekonomiskt, menar NAIs forskare Ole Martin Gaasholt.

Graduation

Gästforskare på NAI

Afrikanska gästforskarprogrammet

Afrikanska gästforskarprogrammet riktar sig till forskare i Afrika vars forskning handlar om Afrika. Kvinnliga forskare uppmuntras särskilt att söka dessa stipendier. Mer detaljerade information om stipendieprogrammet finns här. Sista datum för ansökningar: 1 april, 2015.

Mali sätter svenska soldater på prov

Dödligt våld, stridigheter mellan Tuareggrupper och mycket hårda förhållanden är några av de utmaningar som väntar de 250 svenska FN-soldaterna i Mali. Forskare och militärer diskuterade deras uppdrag på ett seminarium i Stockholm.

Kärlek på nätet i Egypten

Social media Egypt

Kärlek mellan Egyptens unga börjar allt oftare på Facebook. Men många profiler och statusuppdateringar präglas till stor del av traditionella värderingar. NAI-stipendiaten och doktoranden Senni Jyrkiäinen forskar om ungdomars förväntningar av kärlek i Egypten.

Information är ett vapen i Nigeria

Den värsta massakern någonsin i Boko Harams blodiga historia. Så beskrevs den uppmärksammade attacken mot en fiskarby i nordöstra Nigeria kring årsskiftet. Men det är också så parterna i konflikten vill att vi ska uppfatta det. Medvetna överdrifter är en del av krigsföringen, säger NAI-forskaren Mats Utas.

Se videointervjun!

Policy Notes - analys i aktuella frågor

Ex-militärer viktiga i fredsbygge
Fallet Liberia visar att före detta befälhavare kan spela en positiv roll för bygga upp krigshärjade samhällen. Läs mer i Policy Note #6, 2014.

Forskning om Afrika under 50 år

Researching Africa – from Individual efforts to Structured Programmes.

Läs om Nordiska Afrikainstitutets forskning under femtio decennier i rapporten som gavs ut till institutets 50-årsjubileum.