För en handfull guld

De ser sig som egenförtagare som utvecklar sin yrkeskunskap och arbetar på sina karriärer. Cristiano Lanzano, antropolog och NAI-forskare, hade inte väntat sig en så driven yrkeskår när han tog det första steget in i guldgrävarnas värld i Västafrika.

Al Shabaab söker uppmärksamhet

m

Det finns en konkurrens mellan olika jihadistgrupper och Al Shabaab behöver marknadsföra sig eftersom de blivit svagare de senaste åren. Den analysen ger NAI-forskaren Mats Utas i SVT:s Gomorron Sverige med anledningen av hot mot köpcentrum i västvärden.

Offensiv mot rebeller stoppad

Svartlistade generaler och ett svalt intresse hos både FN och den kongolesiska armén är några förklaringar till att en planerad militär offensiv mot hutu-rebeller i östra Kongo inte blivit av, enligt NAI-forskaren Maria Eriksson Baaz. De fåtaliga rebellerna i FDLR är också svåra att slå ut militärt, eftersom de inte vill slåss. Se och hör Maria Eriksson Baaz aktuella analys i videon.

Guidebok till krångliga lagar

Land laws
Foto: A. Davey/Wikicommons

Lagar som reglerar vatten och mark är fundamentala, men också krångliga. Lagarna spelar en avgörande roll när till exempel mark arrenderas ut till jordbruksföretag och vid utvecklingsprojekt ledda av regeringar. Birhanu Woldegiorgis har nu sammanställt alla dessa lagar i Tanzania och Etiopien till en ny NAI- rapport, som också kan användas som underlag för lagändringar.

Afrika måste trycka på Kina

Foto: oneVillageInitiative/Wikicommons

Kina är Afrikas mest betydande handelspartner. Idag råder en obalans i affärsrelationerna. Afrikas ekonomier måste gå från att exportera naturresurser till att sälja färdiga varor. De afrikanska regionala organisationerna spelar en avgörande roll för att trycka på Kina att investera mer i vägar och järnvägar, enligt en ny NAI-rapport av Daouda Cissé.

Matbanker bör drivas av bönder

food banks
Foto: Erina Mukuta/Wikicommons

Förlängda torkperioder och avsaknad av dugliga grödor är de största orsakerna till livsmedelsosäkerhet i afrikanska länder. Matbanker är ett sätt för småskaliga bönder att minska klimatförändringars konsekvenser. NAI-stipendiaten Joseph Watuleke har studerat jordbrukets utmaningar i Uganda och han föreslår att matbankerna bör ägas av lokalsamhällena och drivas av bönderna på plats. Läs mer om matbanker i en ny NAI-publikation.

Långsam forskning om GM-grödor

GMO

Genmodifierade grödor kan kanske säkra Afrikas livsmedelsbehov. Men å andra sidan kan de också medföra allvarliga bieffekter för båda hälsa och miljö.
– Kan Afrika vänta tills att forskningen ger definitivt besked om riskerna med tanke på att matbehoven ständigt ökar på kontinenten, säger tidigare NAI-forskaren Tommy Arvidsson.
Läs NAIs nya Policy Note som går igenom för- och nackdelar med genmodifierade grödor.

NAI söker forskningskommunikatör

Som kommunikatör vid institutet kommer en av dina viktigaste uppgifter att vara att föra ut den forskning som bedrivs vid NAI.  Du kommer också att arbeta med att utveckla och förstärka institutets närvaro i sociala medier samt att medverka i olika offentliga arrangemang. I uppgifterna ingår också att ha ansvar för institutets olika publikationer. Sista ansökningsdatum: 25 mars, 2015.

Läs hela annonsen för tjänsten som forskningskommunikatör.

Valet i Nigeria

Vill du veta mer om det kommande valet i Nigeria? NAI har ett flertal filmklipp med intervjuer och diskussioner på YouTube.

Refereegranskade artiklar

'Infrastructure turned suprastructure : unpredictable materialities and visions of a Nigerian nation' av
Ulrika och Eric Trovalla. Journal of material culture. Läs artikeln i digitala arkivet DiVA (öppnas i nytt fönster).

'The Place of Gentrification in Cape Town' av Annika Teppo och Marianne Millstein. Global Gentrifications. Uneven development and displacement. / [ed] Loretta Lees, Hyun Bang Shin, Ernesto López-Morales, Bristol: Policy Press, 2015, 419-440. Läs artikeln i digitala arkivet DiVA (öppnas i nytt fönster).

Ledig forskartjänst

NAI is looking for a Senior Researcher and Leader for the Research Cluster on Mobility, Migration and Transnational Relations in Africa. The researcher will conduct and co-ordinate highly qualified research that addresses central theoretical and empirical aspects of human mobility, transnational networks, diasporas and migration policy. Closing date for applications: March 9, 2015
 

Read the complete advertisment for the Cluster Leader position here.

Afrikanska gästforskare

Afrikanska gästforskarprogrammet riktar sig till forskare i Afrika vars forskning handlar om Afrika. Kvinnliga forskare uppmuntras särskilt att söka dessa stipendier. Mer detaljerad information om stipendieprogrammet. Sista datum för ansökningar: 1 april, 2015.

Policy Notes - analys i aktuella frågor

Ex-militärer viktiga i fredsbygge
Fallet Liberia visar att före detta befälhavare kan spela en positiv roll för bygga upp krigshärjade samhällen. Läs mer i Policy Note #6, 2014.

Vatten och Afrikas resurskris
Att hitta tillräckligt med vatten, snarare än land, kommer att utgöra den främsta utmaningen för att trygga Afrikas matproduktion i framtiden. Läs mer i Policy Note #4, 2014.

BLOGGAR