ilmari

Väst kan lära av Liberia

Afrikanska rebellrörelser är inga undantagsfall. Tvärtom kan vi med hjälp av vad som hänt i Liberia förstå vad som händer i andra delar av världen, till exempel Ukraina. Både i Ukraina och Liberia handlar det om politiska rörelser som agerar strategiskt.

Tufft för portugiser i Angola

Oil industry Angola

Förra hösten gick den angolanska ekonomin på högvarv, betald av landets oljeexport. Nu har oljepriset störtdykt och helt ändrat förutsättningarna på arbetsmarknaden.

Afrikansk deckardag på NAI

21 maj 2015 - 'African Crime: Fiction and Facts'

Wanjiku wa Ngugi. Foto: MTV, Finland.

Möt författare och forskare i ett samtal kring afrikanska deckarromaner i NAIs lokaler. Evenemanget är på engelska och öppet för alla. Anmäl dig gärna till evenemanget! Program och registrering.

Inget våld men däremot fusk

Frånvaro av våld innebär inte att val nödvändigtvis är rättvisa. Efter det våldsamma valet 2007 i Kenya var farhågorna stora för ett upprepande 2013. Lyckligtvis blev det inte våldsamt, däremot var valfusk utbrett. NAIs forskare Anders Sjögren varnar för alltför ensidigt fokus på att förhindra våld i samband med demokratiska val. Se videointervju på engelska.   

Sex sätt att stoppa konflikten i Sydsudan

Politiska partier måste bli seriösa och ugandiska trupper måste dras bort. Men det krävs mer för att stoppa konflikten i Sydsudan. NAI-forskaren Redie  Bereketeab ger sex rekommendationer i denna nya Policy Note.

Afrikanska gästforskare

Afrikanska gästforskarprogrammet riktar sig till forskare i Afrika vars forskning handlar om Afrika. Kvinnliga forskare uppmuntras särskilt att söka dessa stipendier. Mer detaljerad information om stipendieprogrammet. Sista datum för ansökningar: 1 april, 2015.

Valet i Nigeria

Vill du veta mer om det kommande valet i Nigeria? NAI har ett flertal filmklipp med intervjuer och diskussioner på YouTube.

Hur får man stopp på evighetspresidenter?

Kan nordiska länder göra en insats för att afrikanska presidenter inte sitter vid makten längre än två mandatperioder?  Läs Jesper Bjarnesens analys i danska tidskriften Udvikling (sid 28-31).

Sök material för Afrikastudier

Söktjänsten AfricaLitPlus samlar NAI-bibliotekets böcker, tidskrifter och artiklar plus ett urval av andra källor för Afrikastudier på ett ställe.

Spå infrastruktur

I Nigeria är det viktigt att förutse hur infrastrukturen fungerar från en dag till en annan. NAI-forskarna Erik och Ulrika Trovallas artikel i Journal of Material Culture är en av de fem mest lästa, och den är gratis att ladda ner!

Guidad tur i NAI-biblioteket

BLOGGAR

NAI i media

Klicka på Facebook-loggan för att komma till NAIs Facebook-sida.