rsa

Immigrationspolitik bakom våldet

Vad som händer i Sydafrika nu är likt diskrimineringen under apartheid. Då var svarta sydafrikaner utlänningar i sitt eget land och hänvisade till att bo i Bantustans. Nu är det migranter från andra afrikanska länder som diskrimineras och attackeras. Det anser NAIs forskare Annika Teppo i en bloggartikel.

Achille Mbembe skriver på Mats Utas blog om hur Sydafrikas tuffare immigrationspolitik gör tidigare legala invandrare till illegala, och som har piskat upp stämningen mot afrikanska migranter i landet.

Hur förhandlar man med en ande?

Terje Oestigaard berättar den fantastiska historien om hur en ande i tio år förhindrade bygget av Bujagali-dammen i Uganda och om maktkampen mellan olika andetolkare. Han förklarar också ritualerna som utfördes för att flytta anden så att megaprojektet till slut kom igång.

Se intervjun nedan, och här kan du ladda ner hela hans bok Dammed Divinities.

Tunisien behöver turismen

Visit Tunisia
Foto: Anitta Kynsilehto

– Tunisien behöver vår solidaritet, säger NAI-forskaren Anitta Kynsilehto som deltog i World Social Forum i huvudstaden Tunis i slutet av mars, som en del av sina forskningsförberedelser. Terroristattacken veckan innan kastade sin skugga över forumet. Men ingen lät sig stoppas.

Läs Anitta Kynsilehtos egna ord (på engelska).

Freden har sitt pris

African Union
Foto: www.internationalpeaceandconflict.org

Utan fred ingen utveckling. Den kopplingen gäller i Afrika precis som i resten av världen. NAI-forskaren Victor Adetula pekar ut politisk vilja som helt avgörande för att uppnå fred på kontinenten. Och de afrikanska ledarna måste betala för fredsinsatserna. En väg mot fred är att använda sig av traditionell afrikansk medling för att motverka konflikter.

Läs mer i en ny utgåva av Current African Issues (öppnas i nytt fönster).

Söker konflikter i biblioteket

david

Det handlar om tre krig om gränser som till slut avgjordes i domstol. Och vilka konsekvenser som konflikterna fått för inrikespolitiken i de förlorande länderna. Doktoranden David Larsson Gebre-Medhin har nu biblioteket i Nordiska Afrikainstitutet som sin bas.

Stordrift ett måste i Etiopien

wondwosen

Det är nödvändigt att kombinera traditionellt jordbruk med stora kommersiella farmer för att klara livsmedelsbehovet i Afrika. Det anser NAIs forskare Wondwosen Seide som undersöker jordbruksinvesteringar i Etiopien. Hans forskning visar att de flesta som investerar i landet är inhemska.

Teater, seminarium, mingel och fotovisning


Måndagen den 20 april kl.14 i Uppsala
Teater – Seminarium – Mingel – Fotovisning: allt med fokus på Demokratiska Republiken Kongo. I seminariet deltar bland annat Loochi Muzaliwa, programkoordinator för Life & Peace Institutes verksamhet i Kongo och Stina Högbladh, freds- och konfliktforskare vid Uppsala Universitet. Moderator är NAI-forskare Anders Sjögren.

Afrikansk deckardag på NAI

21 maj 2015 - 'African Crime: Fiction and Facts': Möt författare och forskare i ett samtal kring afrikanska deckarromaner i NAIs lokaler. Evenemanget är på engelska och öppet för alla. Anmäl dig gärna till evenemanget! Program och registrering.

Nyvald president med tuffa utmaningar

För Nigerias nyvalda president Muhammedu Buhari väntar svåra utmaningar. Läs Henrik Angerbrandts analys på Mats Utas blog.

Sex sätt att stoppa konflikten i Sydsudan

Politiska partier måste bli seriösa och ugandiska trupper måste dras bort. Men det krävs mer för att stoppa konflikten i Sydsudan. NAI-forskaren Redie  Bereketeab ger sex rekommendationer i denna nya Policy Note.

Sök material för Afrikastudier

Söktjänsten AfricaLitPlus samlar NAI-bibliotekets böcker, tidskrifter och artiklar plus ett urval av andra källor för Afrikastudier på ett ställe.

Guidad tur i NAI-biblioteket

BLOGGAR

NAI i media

Klicka på Facebook-loggan för att komma till NAIs Facebook-sida.