Arvet från apartheid lever kvar

– Är du vit förknippas du med makt och privilegier. Är du svart förknippas du med fattigdom och maktlöshet. Arvet från apartheid är fortfarande påtagligt i Sydafrika. Sedan 1994 är ras ett icke-begrepp i landet, men just därför är det så svårt att komma till rätta med problemen. Det menar Surendren Pillay från universitetet i Western Cape, Sydafrika. Han var en av forskarna på CODESRIA:s konferens i Dakar, Senegal.


 

Småstadsblues i Angola

“If I can make it there, I'll make it anywhere”. Den välkända refrängen från musikalen New York, New York skulle lika gärna ha kunnat vara skriven för Angolas expansiva huvudstad Luanda, en av Afrikas snabbast växande städer som lockar till sig folk med drömmar och ambitioner från hela kontinenten. Men det inte alla som räds småstadens blues. Forskaren Cristina Rodrigues kommer snart till NAI för att studera en ny trend med folk som flyttar från Luanda till andra växande städer i Angola.

NAI i Almedalen - och på webben

Mer om NAIs medverkan i Almedalen.

Forskare: Hatet har blivit normalt

– Främlingshatet har blivit så normalt i Sydafrika att vi inte längre ifrågasätter det.
Sarah Chiumbu kommer från Zimbabwe men har de senaste sex åren undervisat på universitet i Sydafrika. Främlingshat drar inte bara fram i fattiga stadsdelar, utan även universitetslärare drabbas.
Hon var en av forskarna som var i Dakar, Senegal mellan 8 – 12 juni när CODESRIA hade konferens. Se videoklipp med Sarah Chiumbu nedan.

Möt NAIs forskare i Almedalen

Atakilte Beyene
Atakilte Beyane. Foto: Mattias Sköld.

– Kvinnor utför hälften av jordbruksarbetet och det mesta av hushållsarbetet, de har huvudansvaret för att säkra tillgången på mat, vatten och bränsle. Ändå är Etiopien ett mycket mansdominerat samhälle, säger Atakilte Beyene, forskare vid NAI, om kvinnors ställning på den etiopiska landsbygden.

Mer information om NAIs aktiviter i Almedalen.

Dialog bättre än drönare

Internationella fredstrupper i norra Mali riskerar att ytterligare radikalisera regionen som har en lång historia av uppror. Det anser NAIs forskare Mats Utas som är skeptisk till en ökad militär närvaro som bland annat övervakar med hjälp av drönare.  Istället efterlyser han mer dialog med vanliga människor i området.
Läs Mats Utas i Mänsklig Säkerhet.   

Bredare läsekrets och fler citeringar

– därför lägger vi nu ut våra böcker på nätet

Vi lägger nu ut vår uppmärksammade bokserie Africa Now på nätet så att den blir fritt tillgänglig för alla att ladda ned och läsa. Det ökar chansen för våra forskare att nå nya läsargrupper och bli citerade i andra vetenskapliga verk.

Städernas fattiga

– Varför är de fattiga fattiga? Det kan vi endast besvara genom att åka till fattiga stadsdelar och tala med fattiga människor, säger Laura Stark från universitetet i Jyväskylä.
Se filmklippet med henne och andra forskare från en workshop om Poverty and Urban Renewal i Etiopiens huvudstad Addis Ababa.

Monument i Nairobi

Se filmen där NAIs gästforskare Lydia  berättar om vilken betydelse monument och statyer har i Nairobi.

NAI-biblioteket

Sommaröppettider från och med 15 juni.

Våra resurser på webben är däremot alltid tillgängliga och missa inte heller DiVA - akademiskt arkiv - där NAIs publikationer finns att ladda ner (merparten gratis).

Proscovia Svärd, NARN-koordinator. Foto: Maria Elisson.

Nytt nätverk för afrikaforskare

Ett nytt nätverk för nordiska Afrikaforskare är lanserat. Men det återstår mycket innan alla bitar är på plats. Först och främst gäller det att få medlemmar och finansiärer.
The Nordic Africa Research Network, NARN, ska vara ett oberoende och medlemsbaserat nätverk för Afrikaforskare verksamma i de nordiska länderna.

Afrika-resurser på ett ställe

Söktjänsten AfricaLitPlus samlar NAI-bibliotekets böcker, tidskrifter och artiklar plus ett urval av andra källor för Afrikastudier på ett ställe.
 

Guidad tur i NAI-biblioteket

NAI i media

Klicka på Facebook-loggan för att komma till NAIs Facebook-sida.

BLOGGAR